• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Šį kartą viskas apie obuolienes. Ir žinoma vėl keletas receptų viename lape. Kadangi obuolių stygiaus mūsų sode niekuomet nebūna, tai išvirtos vienos rūšies obuolienės tikriausiai niekas tiek daug nesuvalgytų. Tad, kiekvienais metais vis tenka atrasti kažką naujo „obuolienių pasaulyje“.

„Šį kartą viskas apie obuolienes. Ir žinoma vėl keletas receptų viename lape. Kadangi obuolių stygiaus mūsų sode niekuomet nebūna, tai išvirtos vienos rūšies obuolienės tikriausiai niekas tiek daug nesuvalgytų. Tad, kiekvienais metais vis tenka atrasti kažką naujo „obuolienių pasaulyje“.

REKLAMA

Keletas pastebėjimų apie obuolius. Kartais obuoliai būna nelabai skanūs, tad jei iš jų virsite obuolienes, rinkitės labai kvapnius priedus prie jų. Pvz. apelsinus, ar laimą su imbieru arba mėtas. Galite taip pat obuolius maišyti su kriaušėmis, slyvomis ar nektarinais.

Kai kurios obuolių rūšys net ilgai verdant nesuverda ir išlieka tvarkingais gabaliukais. Tokie obuoliai puikiai tiks virti labai saldžioms obuolienėms, kad ir su mėtomis ar laimu. Man patinka tokie saldūs obuolių gabaliukai prie juodos arbatos be cukraus. Pabandykite taip konservuoti į mažus indelius kaip „delikatesą“, o ne obuolienę. Tik tada cukraus reikėtų dėti truputį daugiau.

REKLAMA
REKLAMA

Kad išvirtos obuolienės būtų tyrelės pavidalu, nelaikykite obuolių užpylę cukrumi per naktį, virkite obuolius iš karto. Gal tik kokią mažą stiklinėlę vandens įpilkite, kad būtų skysčio virimo pradžioje. Dar galima virimo pabaigoje ir su blenderiu pasidarbuoti, viską sutrinant iki vientisos masės“, – anksčiau rašė tinklaraščio „Gera virtuvė“ autorė Dalia.

REKLAMA

Obuolienė su šilauogėmis

Šiemet atrastas puikus obuolių ir šilauogių duetas. Vien šilauogių džemas nėra kažkuo ypatingas, jam trūksta aromato ir skonio intensyvumo, tačiau sumaišius šilauoges su obuoliais tarsi viskas ima tobulai derėti.

Šiai obuolienei reikės:

  • 2 kg jau nuluptų ir supjaustytų obuolių,
  • 1 kg šilauogių,
  • 1.2–1.5 kg cukraus (priklausomai nuo obuolių saldumo),
  • 2 cinamono lazdelės, 
  • 2 vanilės ankštys.

Obuolius užpilkite cukrumi ir palikite per naktį vėsiai. 

REKLAMA
REKLAMA

Į verdamą obuolienę sumeskite cinamono lazdeles ir vanilės ankštis. Virkite, vis pamaišydami, apie 20–25 min. arba tol, kol obuoliai taps minkšti. Tuomet suberkite šilauoges ir dar obuolienę pavirkite 7–10 min.

Prieš baigdami virti išimkite cinamono lazdeles ir vanilės ankštis. Jei naudosite maltą cinamoną ir vanilinį cukrų – jų įberkite prieš obuolienei baigiant virti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Supilstykite obuolienę į sandariai uždaromus stiklainius.

Klasikinė obuolienė

Reikės:

  • 4 kg obuolių (jau nuluptų, išskobtų ir supjaustytų),
  • 1–1.5 kg cukraus (kiekis priklauso nuo obuolių saldumo, ragaukite virdami ir jei reikia pilkite cukraus daugiau),
  • 2 cinamono lazdelės,
  • vanilinio cukraus. 

Į storadugnį puodą sudėkite obuolius, cukrų ir cinamono lazdeles. Virkite ant vidutinės kaitros vis pamaišydami. Paragaukite ar netrūksta cukraus. Tam į nedidelę lėkštelę įsipilkite šaukštą obuolienės ir jai pravėsus paragaukite.

REKLAMA

Kai obuoliai suminkštės, sudėkite vanilinį cukrų ir jei naudojate paprastą cinamoną vietoje lazdelių –suberkite ir jį. Dar karštą obuolienę supilstykite į iškaitintus stiklianius ir užsukite steriliais dangteliais.

Obuolienė su apelsinais

Reikės:

  • 3 kg obuolių (jau nuluptų, išskobtų ir supjaustytų),
  • 6 dideli apelsinai,
  • apie 1–1.5 kg cukraus,
  • 1 a. š. cinamono arba 2 cinamono lazdelės,
  • vanilinio cukraus,
  • 1/2 a. š. meduolių prieskonių. 

Į storadugnį puodą sudėkite obuolius, cukrų ir cinamono lazdeles. Virkite ant vidutinės kaitros vis pamaišydami. Kol verda obuoliai, nuplaukite gerai apelsinus ir nuo 3–4 apelsinų nutarkuokite žievelę. Sumeskite ją virti kartu su obuoliais. 

REKLAMA

Nulupkite visus apelsinus ir sumalkite juos mėsmale. Visą apelsinų masę supilkite į verdamus obuolius ir dar pavirkite bent 15–20 min. Pabaigoje suberkite vanilinį cukrų ir meduolių prieskonius. Karštą obuolienę supilstykite į iškaitintus stiklianius ir užsukite steriliais dangteliais.

Obuolienė su laimu ir imbieru

Reikės:

  • 4 kg obuolių (jau nuluptų, išskobtų ir supjaustytų),
  • apie 1–1.5 kg cukraus,
  • 6 laimai,
  • 60–80 gr šviežio imbiero šaknies.  

Į storadugnį puodą sudėkite obuolius, cukrų. Virkite ant vidutinės kaitros vis pamaišydami. Kol verda obuoliai nuplaukite gerai laimo vaisus ir nutarkuokite nuo 4–5 laimų žieveles. Sumeskite jas kartu su susmulkintu imbieru į obuolienę. Baigiant virti supilkite išspaustas laimo sultis. Viską supilstykite į iškaitintus stiklianius ir užsukite steriliais dangteliais.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šią obuolienę galite virti iš neypatingo skonio arba iš nesukrentančių obuolių. Galite obuolius supjaustę gabalėliais užpilti cukrumi ir palaikyti per naktį vėsioje patalpoje. Tada verdant jie nesuvirs, o išliks gabalėliais  Šiai obuolienei toks obuolių pavidalas labai tinka.

Obuolienė su mėtomis

Reikės:

  • 4 kg obuolių (jau nuluptų, išskobtų ir supjaustytų),
  • apie 1.5 kg cukraus (galima ir mažiau),
  • 1–2 citrinų sultys,
  • 1–2 indeliai (vazonėliai) mėtų šakelių. 

Į storadugnį puodą sudėkite obuolius, cukrų ir palaikykite per naktį vėsioje patalpoje. Kitą dieną atsiradusį sirupą nupilkite į platų puodą ir nuvirkite jį, kol jo sumažės per pusę.

REKLAMA

Tada dar verdantį jį užpilkite ant obuolių, sudėkite mėtas su visomis šakelėmis ir virkite ant vidutinės kaitros vis pamaišydami, kol obuoliai suminkštės. Baigiant virti ištraukite mėtų šakeles, supilkite citrinų sultis ir gerai išmaišę išpilstykite į iškaitintus stiklainius.

Obuolienė su slyvomis

Reikės:

  • 2 kg obuolių (jau nuluptų, išskobtų ir supjaustytų),
  • 2 kg slyvų (jau be kauliukų ir supjaustytų per pusę),
  • 1–1.5 kg. cukraus (tai priklauso nuo obuolių ir slyvų saldumo),
  • 2 a. š. džiovintų čiobrelių. 

Slyvas užpilkite cukrumi ir virkite ant labai nedidelės kaitros kol išsiskirs sultys, tada kaitrą padidinkite iki vidutinės. Sumeskite obuolius ir viską virkite nuolat pamaišydami. Paragaukite, ar pakankamai yra cukraus. Baigiant virti, kada obuoliai ir slyvos tampa minkšti, suberkite čiobrelius, gerai išmaišykite ir supilstykite į iškaitintus stiklainius. 

REKLAMA

Ši obuolienė su slyvomis puikiai tinka prie keptos paukštienos ar stirnienos, todėl cukraus nedėkite per daug. Ir man skaniau, kai į ją dedamos šviesesnės slyvos. Bet galite dėti ir pačias tamsiausias, tik jų kiekį sumažinkite bent 200 gr ir viskas bus gerai.

Sudėtingumas: paprasta

Birželio 1 d. 8 sezonas. Serija 39
Gegužės 25 d. 8 sezonas. Serija 38
Gegužės 18 d. 8 sezonas. Serija 37
Gegužės 11 d. 8 sezonas. Serija 36
Gegužės 4 d. 8 sezonas. Serija 35
Balandžio 27 d. 8 sezonas. Serija 34
Balandžio 20 d. 8 sezonas. Serija 33
Balandžio 13 d. 8 sezonas. Serija 32
Balandžio 6 d. 8 sezonas. Serija 31
Kovo 30 d. 8 sezonas. Serija 30
Kovo 23 d. 8 sezonas. Serija 29
Kovo 16 d. 8 sezonas. Serija 28
Kovo 9 d. 8 sezonas. Serija 27
Kovo 2 d. 8 sezonas. Serija 26
Vasario 23 d. 8 sezonas. Serija 25
Vasario 16 d. 8 sezonas. Serija 24
Vasario 9 d. 8 sezonas. Serija 23
Vasario 2 d. 8 sezonas. Serija 22
Sausio 26 d. Serija 21
Sausio 19 d. 8 sezonas. Serija 20
Sausio 12 d. 8 sezonas. Serija 19
Sausio 5 d. 8 sezonas. Serija 18
Gruodžio 29 d. 8 sezonas. Serija 17
Gruodžio 22 d. 8 sezonas. Serija 16
Gruodžio 15 d. 8 sezonas. Serija 15
Gruodžio 8 d. 8 sezonas. Serija 14
Gruodžio 1 d. 8 sezonas. Serija 13
Lapkričio 24 d. 8 sezonas. Serija 12
Lapkričio 17 d. 8 sezonas. Serija 11
Lapkričio 10 d. 8 sezonas. Serija 10
Lapkričio 3 d. 8 sezonas. Serija 9
Spalio 27 d. 8 sezonas. Serija 8
Spalio 20 d. 8 sezonas. Serija 7
Spalio 13 d. 8 sezonas. Serija 6
Spalio 6 d. 8 sezonas. Serija 5
Rugsėjo 29 d. 8 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 22 d. 8 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 15 d. 8 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 8 d. 8 sezonas. Serija 1
Birželio 2 d. 7 sezonas. Serija 22
Gegužės 26 d. 7 sezonas. Serija 21
Gegužės 19 d. 7 sezonas. Serija 20
Gegužės 12 d. 7 sezonas. Serija 19
Gegužės 5 d. 7 sezonas. Serija 18
Balandžio 28 d. 7 sezonas. Serija 17
Balandžio 21 d. 7 sezonas. Serija 16
Balandžio 14 d. 7 sezonas. Serija 15
Balandžio 7 d. 7 sezonas. Serija 14
Kovo 31 d. 7 sezonas. Serija 13
Kovo 24 d. 7 sezonas. Serija 12
Kovo 17 d. 7 sezonas. Serija 11
Kovo 10 d. 7 sezonas. Serija 10
Kovo 3 d. 7 sezonas. Serija 9
Vasario 25 d. 7 sezonas. Serija 8
Vasario 18 d. 7 sezonas. Serija 7
Vasario 11 d. 7 sezonas. Serija 6
Vasario 4 d. 7 sezonas. Serija 5
Sausio 28 d. 7 sezonas. Serija 4
Sausio 21 d. 7 sezonas. Serija 3
Sausio 14 d. 7 sezonas. Serija 2
Sausio 7 d. 7 sezonas. Serija 1
Gruodžio 31 d. 6 sezonas. Serija 17
Gruodžio 24 d. 6 sezonas. Serija 16
Gruodžio 17 d. 6 sezonas. Serija 15
Gruodžio 10 d. 6 sezonas. Serija 14
Gruodžio 3 d. 6 sezonas. Serija 13
Lapkričio 26 d. 6 sezonas. Serija 12
Lapkričio 19 d. 6 sezonas. Serija 11
Lapkričio 12 d. 6 sezonas. Serija 10
Lapkričio 5 d. 6 sezonas. Serija 9
Spalio 29 d. 6 sezonas. Serija 8
Spalio 22 d. 6 sezonas. Serija 7
Spalio 15 d. 6 sezonas. Serija 6
Spalio 8 d. 6 sezonas. Serija 5
Spalio 1 d. 6 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 24 d. 6 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 17 d. 6 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 10 d. 6 sezonas. Serija 1
Birželio 4 d. 5 sezonas. Serija 37
Gegužės 28 d. 5 sezonas. Serija 36
Gegužės 21 d. 5 sezonas. Serija 35
Gegužės 14 d. 5 sezonas. Serija 34
Gegužės 7 d. 5 sezonas. Serija 33
Balandžio 30 d. 5 sezonas. Serija 32
Balandžio 23 d. 5 sezonas. Serija 31
Balandžio 16 d. 5 sezonas. Serija 30
Balandžio 9 d. 5 sezonas. Serija 29
Balandžio 2 d. 5 sezonas. Serija 28
Kovo 26 d. 5 sezonas. Serija 27
Kovo 19 d. 5 sezonas. Serija 26
Kovo 12 d. 5 sezonas. Serija 25
Kovo 5 d. 5 sezonas. Serija 24
Vasario 26 d. 5 sezonas. Serija 23
Vasario 19 d. 5 sezonas. Serija 22
Vasario 12 d. 5 sezonas. Serija 21
Vasario 5 d. 5 sezonas. Serija 20
Sausio 29 d. 5 sezonas. Serija 19
Sausio 22 d. 5 sezonas. Serija 18
Sausio 15 d. 5 sezonas. Serija 17
Sausio 8 d. 5 sezonas. Serija 16
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų